Sådan holder dit barn sig bedst oven vande

Indholdsfortegnelse

De fleste børn er helt pjattet med vand, og jo tidligere i livet de bliver fortrolige med det, jo mere glæde kan de få af det. Men det kræver naturligvis nogle hjælpemidler i forhold til at lære at svømme. Den vigtigste funktion af disse hjælpemidler er, at kunne holde barnet i vandoverfladen - og det findes der flere måder at gøre på.

Babysvømning

Allerede fra 2 måneders alderen kan man starte til babysvømning. Det er en god måde at stimulere barnets sanser og motorik, og det giver en tættere relation mellem dig som forælder og barnet. Dog foregår det meste babysvømning i armene på forældrene - så er man på ferie sydpå, kunne man godt bruge en måde, hvor det lille barn selv kunne holde sig oppe i vandoverfladen, samtidig med mulighed for selv at plaske rundt.

Man kan selvfølgelig gå hele planken ud med badevinger, svømmevest og -bælte, men her vil det nok være ligeså praktisk at rulle barnet ind i bobleplast. Der er nemlig ikke meget bevægelsesfrihed i den løsning, og de vil mest bare flyde rundt som en korkprop.

Det er her et svømmesæde er en helt igennem genial løsning. Den gør det muligt at holde barnet i en naturlig og fritflydende position i vandet, uden fare for at det tipper rundt, falder igennem ringen eller får slidmærker omkring ben og underkrop. Den bedste løsning til de mindste.

Småbørn

Inden vi går i gang med at kigge på alle de forskellige hjælpemidler, som gør det nemmere for børn at lære at svømme, skal det nævnes, at ingen af disse produkter er redningsmidler. De er kun flydehjælpemidler, og derfor skal de altid bruges under opsyn. Så fik vi lige ordnet den mest voksne del, så lad os kaste os ud i børnenes verden.

For når det kommer til småbørn, bliver der som oftest tænkt på børn mellem 2-6 år, men alle hjælpemidler afhænger i langt højere grad af vægt. Derfor er det meget vigtigere at vælge ud fra barnets reelle vægt og ikke på vægt- og aldersangivelser. For vejer barnet for meget i forhold til det angivet, vil hjælpemidlet ikke give den nødvendige opdrift. Vejer barnet for lidt, vil opdriften blive for stor til at barnet får noget ud af det.

Men hvad er der så af forskellige hjælpemidler? Jo, lad os starte med de mest almindelige:

Svømmebælter

Svømmebælter er noget af det mest effektive, til at holde dit barn ovenvande. De giver en god og naturlig position i vandet uden at komme i vejen for svømmetag- eller spark. Der findes forskellige modeller, der i bund og grund kan det samme, men stadig har sine forskelle. Den sidste burde have sin helt egen kategori.

Beco svømmebælte - mono er det mest klassiske og bedst kendte svømmebælte, da det er dem, man finder i stort set alle svømmehaller. De er inddelt i farver efter vægtangivelse og fra 2-3 år (15-18kg) er det den røde, man skal gå efter. Det er nemt at tilpasse, har en god pasform og en god bredde, som sikrer en jævn fordelt opdrift af kroppen - intet over, intet under.

Beco neopren - Sealife er for nogen lige niveauet over ift. Mono Svømmebæltet. Det er lavet i neopren med lag af skum, der giver en ekstra god opdrift.

Swimfin Hajfinne er en anderledes form for svømmebælte, der for børn kan virke mere sjov at svømme med. Den holder barnet stabilt i vandoverfladen og er endda designet til, at de også kan svømme på ryggen med den.

Disse er nogle af de mest almindelig svømmebælter, der alle er veltestet og som man ved virker på svømmelæringen. Fordelen ved et svømmebælte er nemlig, at give et naturlig løft, så det med tiden bliver nemmere at undvære, når man skal svømme uden hjælpemidler. Men ofte bruger man ikke kun et svømmebælte, hvilket leder os videre til den næste kategori.

Armvinger

Armvinger - som også kaldes badevinger - er nogle af de mest velkendte flydehjælpemidler. Man ser dem ofte med mindre børn på ferien eller i svømmehallen, og det er med god grund. For ikke nok med at de holder barnet oven vande, så giver de også hovedet en naturlig position over vandet. Fordelen ved armvinger er, at de hovedsageligt er lavet for at holde netop hovedet oven vande, men “tvinger” barnet til at holde resten af kroppen oppe i vandoverfladen, for at kunne svømme og skabe fremdrift.

Derfor lærer de mere naturligt, at holde kroppen og benene oppe i vandoverfladen, hvilket giver dem en fordel, når de engang er klar til at smide flydehjælpemidlerne. Så lad os se på hvilke forskellige armvinger, der findes:

Beco svømmevinger er nok nogle af de mest velkendte på markedet med deres orange farve. Det smarte ved dem er, at de er oppustelige, så de er nemme at have med i tasken, uden at de fylder for meget. Deres orange farver er derudover med at til at skabe synlighed, så man altid kan se, hvor barnet befinder sig i vandet og dermed undgå ulykker.

Beco badevinger til børn -Sealife er til dem der mere vil have en sikker og længere holdbar opdrift. Da de består af skum vil de ikke blive “flade” under brug, hvilket oppustelige svømmevinger gør. Derfor er de også mere stabile, da de altid vil levere den samme opdrift og ikke behøves at blive pustet op. Ulempen ved dette er dog, at de fylder mere i en evt. rejsetaske.

Malmsten badevinger til børn - Flipper er lidt det samme som dem fra Beco bare i et andet design. De består også af skum, men i et mere sammenhængende stykke. Derudover kan de spændes ind og hele designet giver derfor en kraftig og mere jævn opdrift. Da de både kan vendes ind mod kroppen og væk fra kroppen, kan de indstilles til at give den bedste opdrift i forhold til det svømmeniveau, barnet er på.

Mange vil i starten kombinere svømmevinger med et svømmebælte, særligt for de allermindste. Det giver den mest effektive opdrift, og vil holde børn uden svømmeegenskaber naturligt i vandoverfladen. Faktisk bliver det umuligt for dem at synke eller få hovedet under vand. Derfor er denne kombination også den mest sikre, da det både vil holde ben, under- og overkrop oppe i vandoverfladen og vil holde barnet flydende, selv hvis de ikke bevæger sig i vandet.

Ønsker man at få et samlet sæt med de to egenskaber, vil et flydesæt helt sikkert være værd at foretrække. Og kombinerer man det hele med en neoprendragt, vil det give en ekstra opdrift. De bliver oftest brugt til mindre børn, så de bedre kan holde på varmen og deres hud ikke bliver udsat for skadelige UV-stråler. Men derudover har neopren også en naturlig opdrift, da det består af luftbobler. Derfor får børn lige et ekstra løft.

Større børn

For de større børn, hvor de begynder at have nogle basale svømmeegenskaber, men stadig har brug for opdrift, vil en svømmevest være en god løsning. De fungerer selvfølgelig også til mindre børn, hvor de fås i et kompakt design, som effektivt holder hoved og overkrop oven vande eller i en større model, der mere løfter hele kroppen. Her kan man overveje at vælge en model med strop mellem benene, så man er sikker på, at den bliver, hvor den skal, mens de er i vandet.

Grunden til at de større børn vil have stor gavn af en svømmevest er, at de giver mere fleksibilitet i vandet og derfor ikke hindrer svømmetag eller orientering i forhold til vandoverfladen. Det gør det meget nemmere på sigt for børn at smide alle hjælpemidler, og dermed at de kan svømme selv. 

Der findes forskellige modeller man kan vælge, men i bund grund er der 2 overvejende egenskaber, der vil gøre svømmelektionerne meget nemmere. Den første er at vælge en svømmevest, som er smal i designet ligesom den her. Fordelen ved den er, at den giver en god opdrift både foran og bagpå, og ikke hindrer bevægelserne i vandet. Derudover kan den indstilles på flere måde, så den nemmere passer til størrelse, kropsform og vægt - noget der er særligt vigtigt for større børn, da de langt fra har de samme generelle mål. Dertil kommer, at den også har et håndtag på ryggen, så man nemmere kan holde fast og støtte barnet i vandoverfladen, mens de lærer at svømme helt perfekt.

En anden måde til at lære børn at svømme på er, at vælge en svømmevest med udtagelige flydeelementer. Det vil gøre overgangen med opdrift meget mere flydende, da man gradvist kan tage flydeelementerne ud, efterhånden som svømmefærdighederne bliver bedre. Derfor kan denne type svømmeveste også bruges fra en tidlig alder og helt op til det tidspunkt, hvor barnet ikke længere behøver flydehjælp. Alle svømmeveste kan selvfølgelig også kombineres med armvinger, hvis det skulle være nødvendigt, men ofte er svømmevesten nok i sig selv.

Hvis barnet er nået til det punkt, hvor de næsten kan svømme uden hjælpemidler, er det værd at overveje andre hjælpemidler. Her vil en aqua noodle være en god løsning, da den giver en god opdrift, men ikke er fastspændt barnet. Derfor vil de meget nemmere kunne gå til og fra den, så de kan prøve at svømme selv. De vil kunne bruge den til at få en kort pause mellem svømmeintevaller uden hjælpemidler. Derudover er den også bare virkelig sjov at lege med, og med børns forunderlige fantasi, kan den hurtigt forvandles til en søhest.

Husk støtte og tålmodighed

Som voksen kan man hurtigt glemme, hvor naturligt svømning kommer til os. Vi er ofte bekendt med de fleste stilarter, og kan uden problemer holde os i vandoverfladen, flyde og træde vande om nødvendigt. Men man kommer ikke udenom, at dén naturlighed tager tid at lære, lidt ligesom at cykle eller kunne alfabetet.

Derfor er den bedste måde, man kan lære børn at svømme på, tålmodighed. Deres kroppe, motorik og muskulatur er ikke færdigudviklet endnu, og derfor kommer svømmelæren mere gradvist. Man vil måske støde på en 5-årige kan svømme uden problemer, mens en 9-årig stadig vil kæmpe med det. Der er dog ikke meget andet at gøre end at være støttende og lade det tage den tid, det tager. Nogle børn er også meget mere trygge ved vand end andre, hvilket er en indstilling, de i høj grad lærer fra deres forældre.

Derfor er det vigtigt, at man viser, at vand ikke er farligt, så længe man behersker at være i det. Fornemmer børn en tryg atmosfære omkring det, bliver det også meget nemmere for dem at være i det. Det bedste man som forælder kan gøre, er, at lære fra sig og f.eks. støtte under maven, når de skal lære de forskellige teknikker. Dertil skal nævnes, at børn lærer i meget forskellige tempi, hvilket betyder at nogle meget hurtigt fanger svømmeteknikkerne, mens andre har brug for lidt mere tid.

Derudover er det selvfølgelig også vigtigt, at man øver et sted, hvor de kan bunde. Dermed undgår de panik, hvis de pludselig bliver usikre på sig selv. Det kan f.eks. være i forbindelse med, at man begynder at skære ned på de forskellige hjælpemidler. Men indtil den dag de kan smide dem helt, så er flydehjælpemidler en rigtig god måde at lære børn at svømme på.

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
  • Søgeresultater
  • Produkter

Søgeresultater

    Ingen resultater for ""

    Spørg vores kundeservice

    Ring til os

    71 74 71 94

    Skriv til os

    support@watery.dk

    Åbningstider

    Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

    Chat med os

    I højre hjørne